Udržte kávu déle čerstvou. V čem a jak ji skladovat?

Milujete chuť a vůni čerstvě upražené kávy? Dbejte na výběr obalu, do kterého kávová zrna balíte. Poradíme vám, jak kávu správně skladovat a které parametry zvážit při výběru balení. Uvařte si šálek kávy a vychutnejte si dnešní článek!

Nejčastější chyby při skladování

Skladujete kávu u okna v průhledné nádobě? Pokud ano, požitek z uvařeného šálku nebude zřejmě takový, jaký byste si představovali. Řiďte se našimi radami a vychutnejte si plnou chuť kávy.

1. Nepřehánějte to se zásobami

Na kávě si nejvíc pochutnáte tehdy, pokud umelete kávu praženou maximálně před čtrnácti dny. Kupujte vždy takové množství, které do týdne spotřebujete.

2. Máma mele maso kávu

Mletí kávových zrn vyvolává rychlý rozpad chuti. Abyste ji uchovali co nejdéle, zakupte si v kafé krámku balíček kávy a namelte si ji až v pohodlí svého domova.

3. Neuchovávejte zrna v průhledné nádobě

Káva je velmi citlivá na UV záření, které skleněnou dózou proniká. Vyhněte se průhledným nádobám a raději zvolte uzavřené sáčky.

4. Nevystavujte kávu teplotním šokům

Nikdy kávu neskladujte v lednici. Vlhkost by znehodnotila její chuť a vůni. Zrnka skladujte v komoře nebo spíži o teplotě 12 až 17 °C.

Není obal jako obal

Které balení se pro skladování kávy nejvíc hodí?

Vybírejte speciální sáčky, které uchovají čerstvost i aroma pražených zrn. Čím se tyto sáčky vyznačují?

Jednosměrný aroma ventil

Pro zachování aromatu čerstvé kávy jsou sáčky vybaveny jednosměrným aroma ventilem.
Ventil spolehlivě řídí uvolňování kyslíku, oxidu uhličitého nebo páry.

Co by se přihodilo, pokud by na sáčku ventil chyběl? Nafoukl by se a praskl!
Čerstvě pražená káva totiž vyprodukuje až 6 litrů plynů na 1 kilogram zrn.

Střípky ze světa kávy: Někteří menší výrobci, kteří chtějí ušetřit za obal, uchovávají kávu v sáčcích bez ventilu, které zespodu propíchnou špendlíkem. Tento postup je ovšem neprofesionální a znehodnotí obsah celého balení.

Nepropustná vrstva

Sáček na kávu vybavený hliníkovou vrstvou vytváří vynikající bariéru proti vzduchu a vlhkosti. Kyslík nezpůsobí stárnutí zrna a pražená káva neztratí svou specifickou vůni ani chuť.

Nicméně hliníková vrstva je plně nahraditelná i kombinací dvou vrstev fólií BOPA/CPP, které vytváří bariéru proti okolním vlivům stejně jako hliník. Navíc při likvidaci těchto sáčků se produkuje méně CO2emisí.

Zatavení sáčku

Než se káva dostane do dalších rukou, zatavte sáček svářečkou. Při zatavování doypack sáčků použijte impulsní svářečku. U ostatních typů sáhněte po svářecích kleštích.

Zip

Opětovně uzavíratelný zip udrží svěžest kávy i po jejím otevření. Díky vyznačeným trhacím zářezům sáček snadno otevřete a usnadníte si přístup k zipu.

100% kompostovatelný materiál

Rozčiluje vás nadměrná produkce odpadu, která zatěžuje planetu? Již brzy si u nás pořídíte papírové BIO sáčky s ventilem ze 100% odbouratelného materiálu. Po upotřebení sáček jednoduše vezmete a hodíte na kompost. Rozloží se celý obal včetně zipu a ventilu do 2-3 měsíců.

Radost pohledět

Kreativitě se meze nekladou! Přejete si, aby sáček ladil s interiérem vaší kuchyně nebo se vyjímal na regálu? Vyberte si z bohaté škály barev.

Nejste si jistí, které balení si pro uchovávání kávy vybrat? Kontaktujte nás nebo navštivte náš showroom v Praze.