Zdraví z přírody: Jak správně uchovávat sušené potraviny?

Nestačíte zpracovávat úrodu, kterou jste na zahrádce vypěstovali? Uchovejte si ovoce a plody lesa na zimu zachovejte jejich čerstvost i aroma správným skladováním. Poradíme vám, jak na to!

Proč se mi kazí sušené potraviny?

Sušení ovoce, hub i zeleniny patří mezi nejzdravější způsoby uchovávání potravin. Nejenže nepřijdete o vitamíny a minerály, ale sušením prodloužíte i trvanlivost. Navíc mlsáte zcela bez výčitek!

Aby se sušené potraviny nekazily, věnujte dostatek času jejich sušení. Jak ještě zamezíte zkáze?

  • Vybírejte pouze zralé plody. Nahnilé, přezrálé a poškozené ovoce k sušení nepatří.
  • Čistota nadevše! Před sušením ukliďte linku i sušičku, aby se k ovoci nepřipletly nežádoucí mikroorganismy. Houby důkladně očistěte od hlíny i jehličí.
  • Po usušení nechte plody přibližně hodinu vychladnout. Poté je zabalte do sáčku a uschovejte.
  • Usušené potraviny správně uskladněte. Je důležité, aby se k nim znovu nedostala vlhkost.

Doma si vystačíte se skleněnou nádobou, k prodeji použijte sáčky

Pro domácí účely uchovávejte sušené plody ve skleněné nádobě. Pokud sušené ovoce prodáváte, zabalte ho do sáčků. Usnadníte si skladování a zaručíte trvanlivost obsahu. Navíc lehké a designové sáčky padnou do oka nejednomu zákazníkovi.

A lepení etiket? Tím se netrapte! Sáčky Vám brzy potiskneme podle vašich představ tak, aby skvěle zapadly do konceptu.

Není sáček jako sáček

Sušené plody neskladujte v obyčejných průhledných sáčcích se zipem, které znáte z papírnictví. Kvůli vysoké propustnosti vlhkosti i kyslíku by se začaly rychle kazit.

Abyste zachovali kvalitu i čerstvost sušených potravin, vybírejte:

  • Uzavíratelné (nejlépe znovu uzavíratelné) sáčky se zipem. Díky zipu udržíte ovoce svěží i po jeho otevření.
  • Dejte přednost sáčkům s vnitřní hliníkovou vrstvou. Vytvoříte skvělou bariéru proti vlhkosti a kyslíku a zabráníte úniku vůně i chuti.
  • Láká vás nahlížet do balíčku? Pokud nechcete obsah sáčku nezhodnotit, raději to oželte. Vybírejte neprůhledné sáčky.
  • Bojíte se, že vám balíčky popadají z police? Vsaďte na sáčky s plochým dnem. Dobře udrží stabilitu a ve vitríně se budou krásně vyjímat.
  • Před uchováním sáčky se zipem důkladně zavřete. Pokud budete potraviny prodávat, tak svařte sáček impulsní svářečkou nebo kleštěmi.

Zdroj: Pinterest.com

S mrazákem se sušené ovoce kamarádí, s ledničkou už ne

Naplněné sáčky uchovávejte při pokojové nebo chladnější teplotě. Pro skleněnou nádobu vybírejte temná místa, neprůhledné sáčky umístěte prakticky kamkoliv.

A zapamatujte si – nikdy sáčky neskladujte v lednici. Absorbovaly by okolní vlhkost, která znehodnotí chuť i vůni. Sáčky raději zamrazte. K zamrazení můžete použít jakékoliv Doypack sáčky – klidně i papírové! Počítejte ale s tím, že mrazením balíčky ztratí svůj estetický vzhled.

 

Nevíte si rady, které balení pro sušené potraviny vybrat? Kontaktujte nás nebo navštivte náš showroom v Praze, rádi vám pomůžeme.